Adaptarea la grădiniță în pași simpli

A venit și ziua Z. Ziua Z pentru noi este cea în care David a început grădinița. Toate gândurile, temerile , grijile legate de grădi au culminat cu frica că adaptarea la grădiniță, nu va fi ușoară. Bun, totul e bine și frumos acolo, dar dacă nu se va adapta? M-am întrebat de zeci de ori treaba asta înainte să începem. Ce te faci atunci când nu doar că se adaptează la noua viață fără mami , dar îi și place?

Mersul la grădiniță reprezintă o provocare pentru copil, dar mai ales pentru părintele extra stresat ca mine ( nu și acum). Am ales bine grădiniță ? ( despre cum alegi grădiniță perfectă citește aici) .Cum va decurge adaptarea la grădiniță? Cum face să îi fie mai ușor? Există câteva lucruri pe care un părinte le poate face pentru ca această tranziție să fie cât mai ușoară.

Adaptarea la grădiniță în trei pași simpli

Vorbește-i despre grădiniță din timp

Eu am început să-i povestesc lui David despre grădi încă înainte cu două, trei luni. I-am spus că e un loc unde merg copiii și unde stau până ce mami și tati vin de la muncă. Că se va juca, va cânta și va face tot felul de activități frumoase cu alți băieți și fetițe de vârsta lui. Părea tare vesel de câte ori îi vorbeam despre asta, dar eu tot aveam mari emoții legat de adaptarea la grădiniță.

 

Vizitează grădinița

Unde l-am înscris pe David, ni s-a spus că acomodarea se va face treptat și că ar trebui să mergem în vizită cam cu o săptămână înainte de start. Zis și făcut. Tati și David au mers zilnic la ora de joacă. David a avut astfel ocazia să se împrietenească cu educatoarea și cu cei mici. Deja după o săptămână îmi povestea despre ei acasă, vesel.

 

Hai să ne facem prieteni

După câteva zile David îmi povestea de noi lui prieteni, ceea ce m-a făcut să cred că adaptarea la grădiniță merge bine. În fiecare seara ți lua pe totți la rând și-mi spunea cu cine se va juca a doua zi. M-am bucurat teribil când am văzut cu cât entuziasm merge în fiecare dimineață la grădinița.

 

Nu-l forța!

Știu, veți spune că nu mulți pot face o adaptare treptată, dar pe cât se poate încercați. Alegeți să înceapă grădinița înainte cu câteva săptămâni să vă întoarceți la muncă. Va face diferența. La început Cătălin a stat acolo cu el și treptat pe zi ce trecea a plecat pentru perioade din ce în ce mai mari. Pe cât de mari erau emoțiile mele, educatoarea îmi spune că s-a adaptat foarte bine, că interacționează cu restul copiilor și se implică în activitățile pe care le fac. Tot ce își dorește să audă un părinte stresat, care își imaginează că cel mic nu se va adapta la viața fără mami toată ziua cu el.

Oricum, nu uitatți că fiecare copil e diferit și pentru fiecare copil adaptarea la grădiniță este diferită. Ajută să discutați cu educatorul și să lucrați împreună la orice problemă ar apărea.

 

Facebook Comments

You may also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *