Ce si cand le spunem copiilor despre bani?

Ce si cand le spunem micutilor despre bani? Pana zilele trecute nu m-am gandit niciodata la asta, de aceea cand am auzit de cursul de educatie financiara am stiut ca e musai sa vad despre ce e vorba. Cine ma cunoaste stie ca nu sunt cea mai strangareata persoana astfel ca putina cunostinta in plus pe partea finantelor (nu la partea de cheltuit, acolo sunt expert level), nu avea cum sa strice.

Evenimentul a avut loc sambata in cadrul editiei a noua Digital Parents Talk.

Povestea asta cu banii trebuie tratata cu foarte multa seriozitate atunci cand esti parinte. E firesc sa avem intrebari, in primul rand noi adultii, referitor la ce si cand le spunem micutilor despre finante. Care este varsta potrivita la care le povestim cum sta treaba cu banii.

Ligia Golosoiu, director in economie, explica sambata ca discutia despre bani trebuie purtata de la o varsta frageda. Ca bebeii nostri trebuie sa stie ca in familie intra o suma de bani, iar acei bani sunt chletuiti pe diferite lucruri. Chestia care mi s-a parut misto, si m-ar fi ajutat teribil de-a lungul anilor, e treaba aia cu cheltuielile de nevoi si cele de dorinte( la mine toate erau dorinte, all the time?). Deci avem bani de rate, facturi, mancare, haine, medicamente etc. si din ce ramane vedem ce se poate cheltui pe dorintele noastre. Aici poate sa intra si o jucarie noua de exemplu.

Tot de pe la trei ani poate sa apara in peisaj pusculita (sau la 30 ?, mai bine mai tarziu decat niciodata). Ii invatam pe cei mici ce inseamna sa economiseasca si le putem da o suma mica lunar. Banii ar trebui sa fie folositi de ei, pe ce vor, dar sa ne spuna pe ce ar dori sa-i cheltuie.

Despre bani si chletuieli, munca si rasplata se poate discuta oricand, povestind cu ei chiar si in timp ce mergem la cumparaturi de exemplu. Le explicam ca munca altor oameni costa si ca implicit munca si efortul lor va fi fructificat.

Ce eforturi vor fi rasplatite? Cred ca aici depinde de fiecare parinte. Ce am inteles eu de la directorul in economie ( doamna a scris sa manualele de Educatie Financiara) este ca nu e ok sa le dam bani pentru treburile casnice, de ex stersul prafului sau dusul gunoiului.

Deci abia astept sa-i cumpar pusculita lui David si sa ne apucam de treaba. Desi e inca micut, sunt convinsa ca va pricepe si ma va surprinde din nou cu istetimea lui. Hai ca am vorbit ca o mama mandra pana-n dinti.

Eveniment: Digital Parents Talk 9-Educatie financiara pentru copii

Organizator: Lavinia Pavel si Ana Nicolescu de la Parenting Pr

Facebook Comments

You may also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *