De ce se simte mama tot timpul vinovată?

De se simte o mamă tot timpul vinovată?

Dacă ești mamă, atunci sigur îți iei porția zilnică de vină împreună cu cafeaua, pentru că o mamă se simte tot timpul vinovată. Când am auzit prima dată despre asta, nu i-am acordat importanță pentru că atunci spuneam, e ce mare lucru, copilul trebuie să înțeleagă. Și totuși …

Mamele se simt tot timpul vinovate sau cel puțin de câteva ori pe zi. Motivele sunt o mie și ce mi se pare ciudat este că sentimentul nu funcționează la fel la tați.

Când apare sentimentul de vină?

Hmm, de unde să încep. Poate ar trebui să vă spun o poveste din istoria mea apropiată. Recent, pe lângă jobul de producător, mi s-a propus să prezint o emisiune. Pe cât de măgulitor a fost, știam că asta va presupune mai multă muncă. Am fost sigură că voi reuși să gestionez lucrurile astfel încât să mă împart între casă ( copil, soț, curățenie, mâncare) și job și puțin timp liber pentru mine ( dream on woman!).

În momentul în care într-o săptămână am avut vreo trei seri în care am ajuns târziu, am început să ma simt copleșită și foarte vinovată.

Mă simțeam vinovată că nu petrec suficient timp cu David. Ma simțeam vinovată că vreau să mă odihnesc în loc să petrec timp cu David. Mă simțeam vinovată că nu îi fac mâncare proaspătă în fiecare seară și că îi face Cătălin în locul meu. Mă simțeam vinovată că îmi doream și puțin timp pentru mine, să merg la un vin ( nu am și mers, dar îmi doream). Mă simțeam vinovată că voiam să fumez o țigară. M-am simțit vinovată că nu sunt o mama suficient de bună și lista poate continua.

Nu e un caz izolat. Când ies în oraș mă simt vinovată că nu îl adorm eu pe David. Când merg la cafea sau shopping mă gândesc că sunt clipe pe care i le fur din timpul lui David petrecut cu mami. And so on, and so on.

Vina a ajuns parte din rutina zilnică precum dușul de dimineață. Sunt zile când mă copleșește și mă simt cea mai nasoală mamă din lume. Sunt zile când sunt mai blândă cu mine și îmi spun că am nevoie de mici momente pentru mine, pentru a funcționa normal.

Îmi dau seama că sunt atâtea mame care nu au ajutor, care nu au momente pentru ele, care nu au un job care le place și nu se plâng. Pentru unele femei rolul de mamă vine ca o mănușă, ușor și perfect. Altele învățăm din mers, pe parcurs, cu pași mici și lovindu-ne des de probleme. Și uite, și de asta mă simțeam vinovată …

Facebook Comments

You may also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *