Epidemie de gripă, la nivel național. Ce trebuie să facă părinții? Iată ce spune ministrul Sănătății.

Copil bolnav de gripă

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că există epidemie de gripă la nivel național. 54 de persoane au murit, dintre care 49 aveau afecțiuni preexistente. 

În această dimineață ministrul Sănătății a anunțat că este epidemie de gripă la nivel național. Vor fi luate măsuri în toate școlile și grădinițele din tără. Mai exact, elevii vor fi triați chiar la sosire de profesori și cadrele medicale( asistente) care există în școli. Ci care vor prezenta simptome de gripă vor fi trimiși la medic ( pentru analize, probabil testul rapid de gripă) sau chiar li se va recomanda să stea acasă.

Pe lângă măsurile pe care le iau instituțiile, autoritățile fac un apel părinților.

„Nu vă luați copiii în malluri. Mergeți cu ei la bunici, la țară, la prieteni, dar nu îi duceți în malluri” a declarat în conferință de presă, Adrian Streinu-Crcel, managerul Institutlui Matei Balș.

Potrivit ministrului Sorina Pintea, la nivel național sunt 5824 de cazuri de îmbolnăviri, viroze respiratorii și gripă. Tulpina întâlnită în acest an cel mai frecvent este AH1N1 , care potrivit lui Streinu-Cercel dă complicații la nivelul plămânilor.

Care e diferența între o simplă răceală și gripă?

Gripa debutează abrut și repede, pe când răceala nu. În cazul gripei, apare și temepratura ( de multe ori ridicată) în timp ce în cazul unei banale răceali, rareori. Frisoanele și dureri musculare sunt frecvente în cazul gripei și în general starea generală foarte proastă de lipsă de putere în corp.

Epidemie de gripă, nu e motiv de panică

În ultimele zile isteria gripei a cuprins pe toată lumea. Ce cred că e important de spus în acest context, este că dintre cei care au murit adică 54, 49 aveau afecțiuni preexistente. În traducere asta înseamnă că aveau fie boli cronice, fie un sistem imunitar foarte slăbit din cauza altor afecțiuni medicale pe care le-au avut recent sau în ultimii ani. De altfel și doctorul Mihai Craiu a scris zilele trecute pe Spitalul Virtual un articol în acest sens, pe care îl puteți găsi aici.

Ceea ce spun practic specialiștii este că gripa, în cazul unui copil sănătos( că aici e panica), chiar dacă este nevaccinat, rareori dă complicații. Totodată, mai ales că este epidemie de gripă, este important să fie făcut vaccinul.

Acum câteva săptămâni a făcut și David gripă, mai exact Influenza A. Despre acel moment și cum am trecut peste, am scris aici. Ce vreau să vă spun este că, la ce isterie văd acum, îmi dau seama că noi am trecut foarte bine peste ea. A făcut febră mare doua zile, într-adevăr eram panicați puțin, că nah, copilul, febră 40. În 24 de ore de la debut a fost confirmat virusul gripal și trecut pe antiviral ( Tamiflu). Faptul că a început tratamentul foarte repede, cel potrivit e important de menționat, a ajutat să nu apară complicații.

Mesajul specialiștilor este și acesta, părinți nu vă panicați. Stați departe cu cei mici de locurile aglomerate.

 

Sănătate!

Facebook Comments

You may also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *