ATENȚIE: Apa de la robinet nu e potabilă în București, a anunțat Ministerul Sănătății

Apa de la robinet

Apa de la robinet nu e potabilă și nici nu e  bine să fie folosită pentru a găti sau a te spăla cu ea. Informarea vizează locuitorii din București., potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății dat aseară.

Ieri a fost o adevărat nebunie în ceea ce privește apa și din atîtea informații e greu să știi care e adevărata. Fake newsul câștigă teren pe zi ce trece. Oamenii nu verifică informația sau nu știu unde sau iau de bună ce citrsc pe difertie rețele de socializare. Așa se face că ieri s-a creat o adevărată isterie în ceea ce privește apa din Capitală.

Pe la prânz, pe grupurile de părinți au apaărut postări cum că apa de la robinet nu este potabilă și să nu le dăm copiilor și nici să nu gătim cu ea pentru că s-a folosit o cantitate foarte mare de clor. Ca un jurnalist ce sunt, am sunat la Apa Nova să aflu un punct de vedere. Îl redau mai jos:

 

Ce spune Apa Nova?

„Ca urmare a topirii bruște a depunerilor de gheață și zăpadă, cu efect de spălare a suprafețelor atinse, s-a produs o încărcare mai mare a râurilor Argeș și Dâmbovița. Deprecierea temporară a calității apei râurilor a fost compensată prin măsuri de tratare. Niciun parametru de calitate al apei potabile produse nu a depășit limita legală.

În plus, pe lângă monitorizarea online (continuă 24h/24) în puncte strategice ale sistemului de alimentare cu apă potabilă, se efectuează zilnic analize de probe prelevate din rețea. Rezultatele nu indică depășiri ale valorilor parametrilor de calitate a apei potabile. Ultimele analize au fost efectuate astăzi, 30 ianuarie 2019. Efectul mirosului de clor rezidual resimțit de consumatori este în scădere încă din data de 29.01.2019 și va dispărea în după amiaza zilei de astăzi”.
După am vorbit și cu ofemeie de la comunicare care mă asigura că apa e ok, că e un fake news care circulă și care a luat amploare. Între timp pe facebook informația se amplifica. Cei din sectorul 6 păreau să fie cei mai afectați( acolo se simțea foarte puternic mirosul de clor).
Explicația celor de Apa Nova era: clorul din apă nu a avut timp să se evapore până în Sectorul 6 fiind foarte aproape de stația de epurare și dea ccea era mirosul mai puternic.

Ce spune Ministerul Sănătății?

Eu i-am crezut pe cuvânt. Și ce să vezi? După ora 22, ministerul Sănătății dă un comunicat prin care zice așa:
„În urma sesizărilor, personalul de specialitate DSPMB a recoltat mai multe probe din rețeaua de apă potabilă în cele două sectoare. Rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul că, în toate cele 5 puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual și clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislația în vigoare”.
Tot ei vin Și spun apoi că:
 „Conform ghidurilor Organizației Mondiale a Sănătății, a fost dovedit faptul că în cazul consumului de apă hiperclorinata, măsură aplicată în acest moment de operatorul de apă, nu există riscul de apariție a unor efecte acute sau cronice asupra sănătății. Aceeași sursă informează că valoarea crescută cu peste 0,5 mg la litru a clorului determina doar apariția disconfortului organoleptic, adică percepere gust modificat și miros și nu există alte efecte pe termen lung”.
Chiar și așa parcă nu mă simt ok să fac mâncare cu apa asta, până nu se lămurește problema.

Facebook Comments

You may also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *