Tara in care vaccinurile sunt aduse in gentute …din Bulgaria

Nu am sa pornesc discutia referitor la e bine sau nu sa iti vaccinezi copilul. Fiecare parinte face cum simte ca este mai bine pentru copilul lui. Cred insa cu tarie, ca acei parinti care vor sa-si vaccineze copilul ar trebui sa aiba posibilitatea sa o si faca, fara sa bata un drum peste granita sau sa depuna eforturi supraomenesti pentru a-l gasi.

Intr-o tara in care zilnic avem o stire despte copii care fac rujeola si se lasa si cu complicatii, „statul” sta foarte linistit.

Te astepti la reactii si masuri extraordinare, care insa intarzie sa apara. Problema sta cam asa. Avem epidemie de rujeola, dar vaccinuri ioc. Si nu vorbesc doar de ROR(vaccinul penttu rujeola) ci si de altele.

Inca de anul trecut la redactie scriam stiri despre crizs vaccinului hexavalent, distanta atunci de problema propriu zisa. Lucrurile se schimva tare atunci cand ai copil si urmezi la linie la vaccinat.

Am nascut in decembrie la o clinica privata din Romania. Inainte cu doua saptamani de data sorocului primesc un sms politicos prin care sunt anuntata ca din cele doua vaccinuri pe care micutul trebuie sa le faca la nastere (BCG si hepatita B) cel de hepatita lipseste.

Ma apuc de dau teelefoane si aflu ca la dsp-uri acesta nu se gaseste, dar sa stau calma ca va fi adus in saptamanilr urmatoare.

Calma am stat, ziua nasterii a venit si a trecut iar vaccinul nicaieri.

Atat medicul de la clinica si medicul pediatru la care mi-am inscris copilul m-au asigurat ca nu e graba sau stres ca-l facem la doua luni prin hexavalent.

Ajung cu micutul la doua luni vaccinul nicaieri. Si da-i si suna la stat dupa vaccin, acelasi raspuns. Nu il avem, poate peste o luna, doua. Am avut „noroc” cu privatul. Contra unei sume modice de 370 de lei, fara sa platesc si consultatia, am facut Infarix Hexa la aproape trei luni.

Acu, poate sa-l tot aducs statul, ca eu vaccin de la el nu mai am nevoie odatainceput cu Infa (prodjs de Glasco) nu pot trece la hexacima (produs de Sanofi), deci voi mai da de doua ori suma asta la patru luni (l-am facut recent) si la 11 luni.

Ala de patru luni l-am obtinut de la o farmacie in urma cu o luna si a stat in frigider pe raft mandru alaturi de unt si masline, pana a venit ziua de vaccinare.

Inteleg de la prietene care au nascut recent ca vaccinul pentru hepatita si cel hexa nu se gasesc in continuare in Romania. Doar pe sub mana, unii reusesc sa il gaseasca, dar si asa cu greu si mari mustrari de constiinta. Drumul cel mai simplu este cel la bulgari, care culmea n-au problema noastra si sunt mai mult decat obisnuiti cu romanii veniti cu gentute termoizolante.

„Farmacistii de acolo sunt familiarizati cu parinti care vin cu gentute dupa vaccin. Stiu ca nu se gaseste la noi”, imi povestea o prietena zilele trecute.

Hello, doar mie mi se pare de cacat? Ei au, la doar cativa kilometri, si la noi nici urma. ALO? Stat roman, care ma golesti de bani cu taxe, si care pui poprire daca cumva am ramas datoare cu un leu, ne miscam si noi?

Facebook Comments

You may also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *